ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ
Πριν πολλά χρόνια, στον τόπο που κατοικούμε εμείς σήμερα, υπήρχαν χωράφια και άγονοι λόφοι. Το 1902 όμως ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αγοράζει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή και αρχίζει να κτίζει σπίτια, τα οποία τα πουλά με δόσεις 112 δρχ. το μήνα. Την ίδια εποχή η οικογένεια Ζωγράφου με την έγκριση της πολιτείας δημιουργεί και λειτουργεί το πρώτο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, διαστάσεων 4Χ8 μέτρα. Επίσης την ίδια εποχή ανεγέρθηκε ο πρώτος μικρός ναός του Αγίου Θεράποντα, στην ίδια θέση που και σήμερα ορθώνεται μεγαλοπρεπώς.
Το 1925 αριθμούνται 15-20 σπίτια. Η σημερινή λεωφόρος Παπάγου ήταν ένας απλός χαραγμένος καρόδρομος. Δεξιά του υπήρχαν σταροχώραφα και αριστερά αμπελώνες. Το πρώτο μεταφορικό μέσο ήταν ένα ταξί, αργότερα και άλλο. Έπειτα ήρθε το λεωφορείο 15 θέσεων.
Ο μικρός οικισμός που είχε δημιουργηθεί, αριθμεί περίπου 100 σπίτια. Έτσι το 1929 αναγνωρίζεται με υπογραφή του ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ως ανεξάρτητη Κοινότητα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (Ε.Τ.Κ. Τεύχος Πρώτον. Αριθμός φύλλου 15. Εν Αθήναις τη 19 Ιανουαρίου 1929): «Αναγνωρίζεται εν τω Νομώ Αττικοβοιωτίας επαρχία Αττικής εις ιδίαν Κοινότητα ο συνοικισμός Ζωγράφου υπό το όνομα «Κοινότης Ζωγράφου» και με έδραν τον ομώνυμον συνοικισμόν αποσπώμενος του Δήμου Αθηναίων.» .
Η νεοσυσταθείσα Κοινότητα παίρνει το όνομά της από το επίθετο της οικογένειας Ζωγράφου η οποία και τη δημιούργησε.
Το αρχικό όμως επώνυμο της οικογενείας Ζωγράφου ήταν Μαυρονικόλας, αλλά στα μέσα του 18ου αιώνα ένα μέλος της έγινε αγιογράφος και το άλλαξε σε Ζωγράφος (βλέπε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, Τόμος 4, σελίς 29, ΑΘΗΝΑ 1985). Ο γιος του Ιωάννη Ζωγράφου, Σωτήριος Ι. Ζωγράφου χρημάτισε Κοινοτάρχης για όλα τα χρόνια που υπήρχε η Κοινότητα, δηλαδή από το 1929 έως το 1947, διότι το 1947 έγινε Δήμος.
Λίγο αργότερα, το 1930, ο αείμνηστος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, θεμελιώνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο (το Ζωγράφειο). Βρίσκονταν στην ίδια θέση, πλάι στο Ναό του Αγίου Θεράποντα, όπου και σήμερα βρίσκονται τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής. Μία από τις αίθουσες του σχολείου ήταν και τα γραφεία της νεοσύστατης τότε Κοινότητας Ζωγράφου.
Σιγά-σιγά, η Κοινότητα Ζωγράφου μεγαλώνει, εκτός από τις περιοχές Ζωγράφου και Γουδί, συμπεριλαμβάνονται στα όρια της Κοινότητας το 1935, τα «Κουπόνια» και η περιοχή του Φυτωρίου του Υπουργείου Γεωργίας, τα σημερινά «Άνω Ιλίσια». Πολλές ωραιότατες βίλες που σώζονται ακόμη και σήμερα αρχίζουν να κτίζονται. Η βίλα του Κώστα Ζωγράφου, σήμερα παιδικός σταθμός, η βίλα της Μαρίκας Κοτοπούλη, μουσείου του Δήμου μας, η βίλα Βοναπάρτη που στεγάζει το συμβουλευτικό κέντρο οικογενειών του Δήμου, η βίλα Γενήσαρλη (νυν βίλα Βουτυρά), σήμερα Πνευματικό Κέντρο. Επίσης η οικία Γεωργίου Γουναρόπουλου, μεγάλου ζωγράφου, σήμερα Μουσείο και Πινακοθήκη, δωρεά του γιου του Ηλία προς τον Δήμο μας.
Την ίδια εποχή ιδρύθηκε, με την επωνυμία «Ένωση Ζωγράφου», ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος. Το γήπεδό του βρισκόταν μεταξύ των σημερινών οδών Ξηρογιάννη, Παπάγου, Γ. Παπανδρέου και Δαβάκη Πίνδου. Στα Κουπόνια εγκαταστάθηκε και το πρώτο αστυνομικό Τμήμα. Επίσης άρχισε να λειτουργεί ο υπαίθριος θερινός κινηματογράφος «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ» στη θέση της σημερινής πλατείας ΓΑΡΔΕΝΙΑ. Ο γιατρός Μιχάλης Καμπυλαυκάς, με την μοναδική για το τόπο κλινική του συμβάλει στη περίθαλψη των κατοίκων. Άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης λάμπρυναν και έκαναν περήφανο τον τόπο μας που τον διάλεξαν για να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Ο Αντώνης Τραυλαντώνης, εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, ο μεγάλος ζωγράφος και καθηγητής της ΑΣΚΤ, Δημήτρης Μπισκίνης, ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, ο καθηγητής επίσης της ΑΣΚΤ, και άλλοι.
Η Κοινότητα Ζωγράφου έχει πια μεγαλώσει, το 1947 αναγνωρίζεται ως Δήμος. Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (Ε.Τ.Κ. Τεύχος Πρώτον. Αριθμός φύλλου 287. Εν Αθήναις τη 19 Δεκεμβρίου 1947): «Έχοντες υπόψιν.... την από 10 Οκτωβρίου 1947 αίτησιν εκλογέων κατοίκων της Κοινότητος Ζωγράφου.... Η Κοινότης Ζωγράφου, εν τη Επαρχία και τω Νομώ Αττικής, αναγνωρίζεται εις Δήμον, υπό το όνομα «Δήμος Ζωγράφου».... Εν Αθήναις τη 18 Δεκεμβρίου 1947. ΠΑΥΛΟΣ Β.». Πρώτος δήμαρχος του νεοσυσταθέντος Δήμου Ζωγράφου είναι ο Σωτήριος Ι. Ζωγράφου (1947-1954). Το κύμα της αστυφιλίας που ολοένα διογκώνεται, κατακλύζει και την πόλη μας. Οι πολυκατοικίες ιδιαίτερα μέσα στην δεκαετία του '60 ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, παίρνοντας τη θέση των πολυτελών βιλών και των δίπατων σπιτιών. Οι ονομασίες των δρόμων αλλάζουν και μαζί του αλλάζει και η περιοχή που μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μία απρόσωπη μεγαλούπολη. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να διασωθεί και να διατηρηθεί ότι είναι δυνατόν από το παρελθόν αλλά και να οργανωθεί μία σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (1947-1954)
ΚΟΥΣΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (1954-1959)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1959-1964)
ΜΠΕΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1964-1967)
ΜΠΑΧΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (1967-1970)
ΚΑΖΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1970-1974)
ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1974-1975)
ΜΠΕΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1975-1978)
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (1978)
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (1978-1998)
ΚΑΖΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1999 έως σήμερα)
Υ.Γ. ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΩΝ". ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2005.